Kamperen in een vintage caravan: meer over Karel Karavaan

Overnachten in een yurt, wakker worden in een boomhut of een roadtrip maken met een camper; inmiddels ben ik op de meest bijzondere plekken wakker geworden. Wat veel lezers van Expeditie Kram niet weten, is dat we ook regelmatig met onze eigen vintage caravan op pad gaan. Eerder kampeerde ik altijd met een tentje (én op een dun matje), dus voor mij is het een behoorlijke luxe om in de natuur te slapen in een huisje op wielen met bed en kleine keuken. Daarom vond ik dat het tijd was om jullie wat meer te vertellen over onze retro caravan, want ik weet zeker dat we hier nog heel veel tripjes mee gaan maken. Mag ik jullie voorstellen aan Karel Karavaan?

Screenshot 2019-02-11 at 17.16.39.png

Retro caravan kopen

Ik las een tijdje geleden dat men vandaag de dag anders wil kamperen dan 20 jaar geleden. Daar kan ik me gedeeltelijk in vinden. Aan de ene kant vind ik het fantastisch om in een heerlijk bed in een cabin in het bos wakker te worden, maar dat betekent niet dat ik het ‘echte’ kamperen niet meer leuk vind. Geef mij daarom óók een vintage tentje of een mooie oude caravan waarmee ik middenin de natuur vakantie kan vieren. Tijdens mijn eerste vakantie met Niels huurden we zo’n oude caravan waarmee we naar de Oostenrijkse bergen reden. Ik werd direct verliefd op dat ding: alles was aanwezig waardoor het compleet voelde en toch was het een heel basic slaapmiddel. Ook Niels vond het te gek; het duurde niet lang of we kochten zelf een retro caravan via Marktplaats. Het werd een Dethleff RC1A inclusief houten interieur en ouderwetse gordijntjes.

Karel Karavaan…? Eh, pardon?

Hoe passend de bruine strepen aan de buitenkant van de caravan ook waren, ik wist al snel dat we de caravan een keer een ander kleurtje wilden geven. Toch duurde dit nog even: na kamperen in de Eifel, een vakantie aan de Franse kust en slapen op natuurkampeerterreinen in Nederland was het tijd om Karel Karavaan eens op te pimpen. We hadden immers al een naam verzonnen voor ons paleis op wielen. Omdat we niet heel veel geld in een oude caravan willen steken, besloten we om dat zo goedkoop mogelijk te doen. We zijn begonnen met het opknappen van de buitenkant, dat heel eenvoudig kon met een paar spuitbussen. Wonder boven wonder ging dit hartstikke gemakkelijk en snel! Zorg er wel voor dat je de strepen goed hebt afgeplakt om vlekken en strepen op het lichte gedeelte van de caravan te voorkomen. Wij hebben voor nu alleen de strepen een andere kleur gegeven, maar willen ook het ‘witte’ deel eens opfrissen. Dat gedeelte is voor nu namelijk behoorlijk gelig geworden, waardoor de caravan een extra retro laagje heeft gekregen.

Goedkoop pimpen van caravan

Wat betreft het pimpen van de caravan willen we het zeker niet alleen bij de buitenkant houden. We hebben voor het interieur van Karel Karavaan zelf al een aantal dingetjes toegevoegd zonder heel veel geld uit te geven. Omdat we een vast bed hebben, ligt daar altijd een dekbed met leuke print, extra kussentjes en een extra wollen deken. Boven het bed hangen Nepalese gebedsvlaggetjes (want dol op Nepal) en een snoer met lampionnetjes. Aan de ‘muur’ hebben we met krijtbordverf een stukje krijtbord gemaakt en bovenop de reling ligt een gitaar. Die verf hebben we trouwens ook gebruikt voor de binnenkant van de deur; een potje krijtbordverf kost slechts een paar euro en geeft echt veel plezier! Ook bij het zitgedeelte hebben we een lichtjesdraad opgehangen en een leuke plaat met tropische print. Boven de spiegel naast de deur hebben we een paar Instax-fotootjes geplakt. Zo kun je voor heel weinig geld een oude caravan een stuk knusser maken.

Extra tips gepimpte caravan

We zijn nog lang niet klaar met het pimpen van Karel Karavaan. Zo wil ik de rood geblokte gordijnen nog eens vervangen met een mooie stof met plantenprint en gaan we de bankjes een keer opnieuw stofferen. Maar; alles op z’n tijd. Wanneer je er de tijd voor neemt en er in de tussentijd een gezellig plekje van maakt, kun je wat geld sparen dat je per onderdeel uit kan geven. Omdat de waarde van je retro caravan direct een stukje hoger gaat liggen (ook al heb je de caravan wellicht voor slechts een paar honderd euro aangeschaft), is het aan te raden om een goede toercaravanverzekering af te sluiten. Daarmee kampeer je toch net met een iets prettiger gevoel in Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk. Om nog meer inspiratie op te doen om onze caravan leuker te maken, zit ik in een heuse Facebookgroep genaamd Pimp Je Caravan NL. Dat werkt heel motiverend! Heb jij ook een vintage caravan of een retro camper? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw tips en tricks waarmee je van jouw kampeermiddel een droomplekje maakt. Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Liefs Liv

Screenshot 2019-02-11 at 17.25.40.png