Slapen onder de sterren in het Gigabed op Urban Campsite

Weet je het nog? Ons allereerste artikel? Twee jaar geleden sliepen we in een kunstwerk van Urban Campsite in Amsterdam: alternatief kamperen net buiten de grote stad. Dat beviel ons ontzettend goed. We vonden het dan ook jammer dat de organisatie vorig jaar geen geschikte plek kon vinden voor een nieuwe editie Urban Campsite. Eerder in 2017 kregen we een uitnodiging om langs te komen want voor dit jaar hadden ze gelukkig wel een locatie weten te vinden: het Science Park in Amsterdam.

 
 

Hoe kom je er?

Wij namen de trein vanaf Utrecht Centraal naar station Amsterdam Science Park. Vanaf daar is het slechts een kleine tien minuten lopen naar het Science Park waar onder andere de afdeling Natuurwetenschappelijk Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam gevestigd is. Voor ons is de locatie in het begin even wennen: twee jaar geleden stond de expositie annex camping op het strand van Blijburg, oftewel: niet náást een groot gebouw en met uitzicht op het water. Desalniettemin staat de camping aardig in het groen: Anna's Tuin & Ruigte is tevens gevestigd in dit stukje Amsterdam-Oost.

Onze eerste indrukken zijn bij het moment van aankomst altijd het belangrijkste. Zoals we vaak bij andere slaapplekken hebben kijken we ook hier onze ogen uit. We herkennen een aantal dingen van de vorige editie: zo is er een gemeenschappelijke keuken en zitruimte aanwezig voor het geval het slecht weer is en is de Tribal Toilet Tower van Atelier van Lieshout weer aanwezig, een zelfvoorzienend toiletgebouw met compostreservoirs en septic tanks. Alle kunstwerken zijn compleet nieuw en dat is te gek: we zien alles voor de eerste keer en vinden het ene kunstwerk nóg toffer dan het andere.

 
 

We zien ons slaapplek al van verre: het Gigabed is zonder twijfel een van de hoogste kunstwerken van het terrein. Het grote vierkanten verschijnsel is hierdoor een ware eyecatcher en we willen niets anders dan er meteen in klimmen. Eerst krijgen we een rondleiding van een van de enthousiaste vrijwilligers, ze legt ons alles haarfijn uit en vertelt ons dat we alles mogen gebruiken en overal welkom zijn. Ook laat ze ons de diverse kunstwerken zien: we worden verliefd op het kunstwerk Waiting For Water van Stefanie Rittler en Sascha Henken. Het bouwwerk neemt ons mee naar vroeger wanneer we op warme zomerdagen uren aan en in het zwembad verbleven. Ook zijn we erg onder de indruk van de Labor Fou van Fou Scope, een indrukwekkend kunstwerk met attributen uit de ruimte en gedecoreerd met tientallen cd's.

 
 
 

Het Gigabed

Ook ons kunstwerk voor één nacht mag er zijn: het is de enige slaapplek waar vanuit je eventueel sterren kunt bekijken wanneer je in bed ligt. Het Gigabed is een initiatief van Studio Valkenier en is gemaakt van transparante golfplaten. Hiermee wil maker Wouter Valkenier een link leggen naar het verlies van privacy wat vandaag de dag door het gebruik van digitale media gebeurt. Het bijzondere is dat alle onderdelen al eens gebruikt zijn voor andere projecten en dat deze onderdelen ook ná Urban Campsite een nieuw doel krijgen. Bekijk hier een korte video waarin je een stukje van de opbouw te zien krijgt en kennismaakt met de mensen achter het Gigabed.

 

Wanneer we ons transparante paleis voor het eerst betreden valt het direct op dat we een héél groot bed hebben voor vannacht. Het Gigabed wordt over het algemeen verhuurd aan drie personen: twee volwassenen en een kind of aan drie volwassenen. Wij hebben het geluk dat we deze slaapruimte slechts met zijn tweeën hoeven te delen. Het kunstwerk beschikt over een paar heerlijke 'hotel'dekens en een groot matras. Het bed ligt heerlijk en wanneer we omhoog kijken beseffen we ons dat we hier prima sterren kunnen kijken vannacht.

Rond etenstijd begeven we ons richting de supermarkt die op slechts vijf minuten afstand lopen zit. Ideaal, want dan hoef je zelf niets mee te sjouwen. Wat nog handiger is is dat de je er pizza's kunt kopen die ze op de broodafdeling binnen slechts een paar minuten voor je klaarmaken! Je krijgt een pizzadoos erom en je kunt de pizza buiten ergens opeten. Hoe ideaal is dat? We nemen de pizza's mee naar het sfeervolle kampvuurgedeelte van Urban Campsite, waar we gaan zitten op een comfortabel bankje gemaakt van pallets. De zon schijnt nog redelijk fel voor dit avonduur en met een goed gesprek én een smaakvolle pizza beginnen we onze avond.

 
 

Tegen een uurtje of 22 wordt het donker, hoewel het eigenlijk nooit écht donker wordt in het Gigabed. Je slaapt natuurlijk als het ware in de natuur met een soort transparante scheiding voor de warmte. Hoewel het overdag niet heel warm is, hebben we het 's nachts allesbehalve koud. Een extra tip voor de hooikoortspatiënten onder ons: neem pilletjes tegen hooikoorts mee, want net als bij gewoon kamperen merk je er zeker wat van. Het matras ligt heerlijk en we hebben totaal niet het idee dat mensen ons kunnen zien liggen. De platen zijn weliswaar doorzichtig maar bieden ook een soort verdraaide weerspiegeling van de werkelijkheid door de golven die erin zitten.

Terwijl de zon ondergaat achter de bomen en gebouwen worden de kikkers in het water naast het Gigabed wakker. Terwijl we door de platen naar de opkomende sterrenhemel kijken kunnen we ons eigenlijk niet beseffen dat we midden op de Amsterdamse campus liggen. Het is naast de kikkers muisstil in de omgeving dus de Urban Campsite doet zijn naam zeker eer aan: het voelt echt alsof we gewoon aan het kamperen zijn. Mét een heerlijk matras en zachte dekens, dat wel. Hoor je ons niet over klagen hoor!

 
 

Ook in de ochtend functioneert het Gigabed net zoals een echte tent. De zon komt vroeg op en dat is uiteraard te zien en te voelen. Rond half 9 zijn we klaarwakker en voelt het Gigabed al erg broeierig. Met de deur open waait het nog wel lekker door maar na een vlug ontbijtje maken we graag gebruik van de gemeenschappelijke ruimte om in de zon nog even lekker wakker te worden. 

Hier raken we nog even aan de praat met een van de Nederlandse vrijwilligers. Nadat we in het Engels werden aangesproken vertelt ze verrast dat de Urban Campsite tot nu toe vooral wordt geboekt door buitenlandse toeristen die Amsterdam willen verkennen. We zijn zelfs de eerste Nederlandse bezoekers dit seizoen! Er is natuurlijk totaal geen reden voor Nederlanders om weg te blijven van deze toffe plek. Bekijk dus zeker de website van Urban Campsite en boek snel je overnachting in een van de toffe kunstwerken.