Natuurkampeerterrein de Klashorst

In de winter de natuur in? Natúúrlijk! Sterker nog: waarom niet? Trekkershutjes zijn de ideale getaways in Nederland om in de winter lekker warm in de natuur te kunnen overnachten. Je kunt uiteraard ook altijd gaan winterkamperen, maar wanneer je er zeker van wilt zijn dat je niet wakker wordt met een ijspegeltje aan je neus is een dergelijk hutje perfect. Wij kozen de regenachtige voorjaarsvakantie uit om even te ontsnappen aan de drukte van alledag en sliepen een nachtje in een cabin met grasdak op Natuurkampeerterrein de Klashorst in Overijssel.

Hoe kom je er?

Niet doorvertellen, maar deze keer werden we met de auto gebracht naar onze bestemming (wat een luxe!). We zouden Expeditie Kram niet zijn als we niet zouden vertellen hoe je er met het openbaar vervoer komt. Vanaf Utrecht Centraal pak je de trein naar Zwolle waar je overstapt op de sneltrein richting Mariënberg. In Mariënberg stap je uit en pak je de buurtbus nummer 597 naar Hardenberg. Stap uit bij bushalte De Gloepe in Diffelen. Vanaf daar is het ongeveer een klein kwartier lopen richting het kampeerterrein. Wanneer je aan de eigenaren van de Klashorst laat weten dat je met het OV komt vinden ze het overigens geen probleem om je ergens op te pikken. Sommige mensen kiezen er ook voor om vanaf Hardenberg de wandelschoenen aan te trekken en richting het natuurkampeerterrein te wandelen. De natuur en het pad ernaartoe is namelijk prachtig!

Het gekke is dat we beiden uit Overijssel komen maar dat we nog nooit voor Expeditie Kram een verslag hebben geschreven over deze provincie. En dat terwijl de natuur bijna altijd om de hoek ligt. Met dit tripje gingen we dus even terug naar onze roots en dat voelde beter dan ooit! Natuurkampeerterrein de Klashorst is een ruim en groen (zelfs in deze tijd van het jaar) terrein waar je met je tentje, caravan of camper terecht kunt maar waar je tevens kunt overnachten in een van de twee sfeervolle trekkershutjes. Wij sliepen deze nacht in de Grashopper, een magisch houten huisje met een Scandinavische touch net naast de bosrand. 

Eigenaar Martin Overweg verwelkomt ons met een kop koffie en een grote glimlach in de gezellige receptieruimte. Ook hier krijg je door het vele gebruik van hout en natuurlijke producten een Scandinavische vibe. Hij vertelt dat ze dit met opzet hebben gedaan: toen ze in Scandinavië op vakantie waren en de huizen en hutjes daar zagen wisten ze meteen dat ze daar zelf ook iets mee wilden doen. Het grasdak van de Grashopper is dan ook niet zonder reden gekozen. In het noorden van Europa zie je in the middle of nowhere aardig wat huisjes met dit soort daken. Naast het feit dat het er tof uitziet is het ook nog eens hartstikke duurzaam. Win-winsituatie dus.

Het meest bijzondere aan natuurkampeerterrein de Klashorst is misschien wel de geschiedenis van de camping. Martin's grootouders woonden jaren geleden op de boerderij waar hij nu met zijn gezin woont. Op een mooie zomerdag werd er aangeklopt aan de deur van de boerderij. Het was de familie Klashorst met de vraag of zij voor een X bedrag hun tentje mochten opzetten op het natuurrijke terrein van het stel. In eerste instantie leek het grootvader Overweg wat vreemd, want waarom zou je in een tentje buiten gaan slapen terwijl je gewoon een huis hebt? Deze gedachten ebden al gauw weg toen hij hoorde dat hij er wat extra geld mee kon verdienen. De familie Klashorst blij, hij blij.

En zo geschiedde: de familie Klashorst kwam jaar na jaar naar het terrein van de boer om daar te vertoeven tijdens warme zomerdagen. De weilanden en de bossen bleken uitermate geschikt voor een fijne vakantie! Door de jaren heen werd het stuk land langzaam maar zeker uitgebouwd tot een volwaardige camping. Vandaag de dag is De Klashorst (nu weet je ook waar de naam vandaan komt!) een duurzame camping geworden waar buitengewoon genieten het motto is. Het natuurkampeerterrein heeft waterbesparende douches en toiletten, groene energie, scheidt het afval, hergebruikt materialen en gebruikt geen chemische schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast wordt het water in het nieuwe sanitairgebouw verwarmd door zonnecollectoren en een luchtwaterpomp. Dergelijke duurzame toepassingen op een natuurkampeerterrein stemt ons heel erg vrolijk.

De Grashopper

Het huisje waar we vannacht slapen is knus en perfect voor een regenachtige dag als deze. We worden verwend want we mogen gebruik maken van de mobiele sauna die naast het hutje geparkeerd staat! In de zomermaanden kun je tevens gebruik maken van de grote hot tub die naast de Grashopper staat. Helaas is het op deze dag te slecht weer om in het bad te zitten, maar grote kans dat we nog eens terugkomen om de hot tub uit te proberen. Het totaalplaatje van het huisje, de sauna en het bad is zelfs met regen magisch: omdat er verder geen gasten zijn wanen we ons écht into the wild. Het weekend voor de voorjaarsvakantie was dat wel even anders: het was mooi weer en er stonden zelfs een aantal caravans en campers op het terrein. Best vroeg voor het seizoen, maar totaal te begrijpen!

De Grashopper is geschikt voor vier personen en beschikt over een sfeervolle slaapruimte en een ruimte met een keukentje, een kachel en een tafel met stoelen. Meer heb je eigenlijk ook helemaal niet nodig! Er is elektriciteit aanwezig, je kunt koken op gas en er zijn zelfs stopcontacten te vinden in het hutje. Best wel luxe dus! Vanavond blijven we dan ook lekker binnen en zetten we de kachel flink hoog. In het keukentje vind je diverse hulpmiddelen om een maaltijd klaar te maken: we hebben soep en wat hapjes meegenomen en genieten van een lekker hapje in een gezellig, warm hutje. Dat kan haast niet beter. 

We slapen goed. Of nee: we slapen fantastisch! En zelfs beter dan thuis. Waar we in het begin van onze kampeersessies nog wel eens moesten wennen aan de stilte is de stilte nu juist een van de fijnste dingen die we ons kunnen wensen in de natuur. Wanneer je in een grote stad woont kan het in het begin een vreemd en misschien zelfs eng gevoel geven wanneer het ergens zó stil is zoals hier, maar nu is het juist een soort must. Écht ontzettend fijn.

Wil je ook slapen in de Grashopper? Of wil je liever met je tentje op pad? Er zijn verschillende mogelijkheden en accommodaties bij De Klashorst. Houd er wel rekening mee dat de camping onderdeel is van Natuurkampeerterreinen Nederland en dat je dus in bezit moet zijn van Het Groene Boekje.