Sterren kijken vanuit je bed in een Sterrenkubus

In het prachtige Twente (yes, daar komen we vandaan!) vind je Erfgoed Bossem, een bijzondere locatie met meerdere mogelijkheden voor overnachten en een groot restaurant midden in het Twentse groen. Een van de slaapopties zijn de Sterrenkubussen, kleine vierkante houten cabins met een doorzichtige koepel op het dak. Ons werd verteld dat we vanuit het huisje zo naar de sterren konden gluren. Bij aankomst bleek niets minder waar en was er nóg een verrassing: de koepel bevond zich precies boven het bed op de vide. Lekker onder de wol genieten dus!

Hoe kom je er?
Erfgoed Bossem ligt in Lattrop en is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Utrecht Centraal kun je bijvoorbeeld met de trein naar Hengelo waar je de stoptrein naar Oldenzaal neemt. Vanaf station Oldenzaal neem je buslijn 62 van Syntus naar bushalte Veldkampseweg in Denekamp. Daar stap je uit en wacht je op buslijn 596 (buurtbus) richting Ootmarsum. Eenmaal ingestapt wacht je op bushalte Viersprong in Lattrop-Breklenkamp vanwaar het nog een minuut of drie lopen is naar Erfgoed Bossem.

We worden in de grote, maar knusse boerderij van het erfgoed verwelkomd, nadat we kennis hebben gemaakt met de koeien, de geiten en de kippen van het erf. We krijgen de sleutel van een van de kubussen en warmen nog even met een kop cappuccino op voordat we de winterse kou weer in gaan. Eigenaar Dennis Rerink komt even een praatje maken en vertelt met aanstekelijk enthousiasme over zijn prachtige project. De kleine huisjes zijn op zo'n manier ingericht dat je over diverse faciliteiten beschikt zoals een keukentje, een zitplek en een douche zonder dat je het idee hebt dat het opgepropt is. Deze doordachte functionaliteit zorgt ervoor dat je best wel een paar nachten kunt slapen in een van de Sterrenkubussen, omdat je over eigenlijk alles beschikt wat je nodig hebt. Op dat punt heeft het huisje wel iets weg van een Tiny House; er zouden zelfs vier personen kunnen overnachten wanneer je van de bank een slaapbank maakt, vertelt Dennis.

Door de verhalen van Dennis zijn we extra nieuwsgierig naar deze bijzondere slaapplek. Rechts van de boerderij vind je meerdere kubussen waarvan wij een van de eersten gaan bewonen voor een nachtje. De buitenkant is al uniek te noemen, maar wanneer we binnen stappen weten we niet wat we zien! We geloven het bijna niet dat al deze functionaliteit op slechts 9m2 te vinden is: van een comfortabele bank met kussens en een tafeltje tot aan een ruime plek om te koken en van een groot bed op de vide tot aan een uitgebreide douche. Er is koffie en thee aanwezig, je vindt meerdere borden, bekers en bestek in de kastjes en het bed is al opgemaakt. Wat een warm welkom!

Screenshot 2018-01-24 at 17.13.44.png

Stiekem kunnen we niet wachten tot het donker wordt. Boven het bed op de vide is namelijk een grote koepel gebouwd wat betekent dat je vanuit je bed (dus lekker onder de dekens!) sterren kunt kijken. Boven de bank staat ook nog eens een telescoop met instructie waarmee je buiten nog meer van het heelal kunt ontdekken. Het is spannend of het helder wordt omdat het na aankomst begint te sneeuwen, dus we besluiten om eerst de omgeving te ontdekken en net over de Duitse grens te gaan, naar het plaatsje Nordhorn. We laten ons verrassen deze avond en vinden het hoe dan ook een fijn plekje, met of zonder heldere hemel.

Voordat we terugkeren naar onze Sterrenkubus stoppen we dan ook even bij een supermarkt om allemaal lekkere dingen te halen die we in het keukentje kunnen klaarmaken. Echt alles is aanwezig om een volledige maaltijd klaar te maken. We maken van het zithoekje een handige eetplek en proosten met een rode wijn op deze bijzondere overnachting. Het blijft nog steeds zo magisch om op dit soort plekken te mogen slapen! In de avond is het dan ook écht stil bij Erfgoed Bossem, de stilte waar je soms in de grote stad zo naar kunt verlangen. In het begin van Expeditie Kram vonden we de stilte 'wenneń' en zelfs een beetje spannend, maar nu is het juist een voorwaarde van een fijne slaapplek.

Natúúrlijk gaan we laat op de avond even naar buiten met de telescoop. Op de een of andere manier hebben we vaak best wel veel geluk: de hele avond heeft het gesneeuwd en was het bewolkt. Nu is de omgeving bedekt met een romantisch wit laagje sneeuw én is het ineens volledig onbewolkt. Er zijn sterren te zien! En veel ook! Op ons houten terrasje installeren we de telescoop op de tafel om de sterrenhemel te ontdekken. Een glas rode wijn erbij, muts tot over onze oren getrokken en turen maar.  De stilte is naast alle lichtgevende stipjes in de lucht een ander aspect wat dit moment zo bijzonder maakt. Oke, af en toe horen we een koe loeien, maar dat is toch hartstikke gezellig?

Wanneer het net iets te koud wordt in de sneeuw besluiten we onder de dekens te kruipen want ook vanuit het bed op de vide kun je de sterren bekijken. Aan de zijkanten van de doorzichtige koepel ligt nog een beetje sneeuw, wat het geheel alleen maar extra leuk maakt. Een échte sterrenhemel werkt veel beter dan die lichtgevende opplaksterren aan de muur van vroeger om in slaap te komen, maar we willen het liefst nog niet gaan slapen want hoe vaak maak je dit nu mee? Voordat we het weten vallen onze ogen toch dicht, dat gestaar naar de ruimte maakt dromerig en al snel dommelen we in slaap. Dromen over het oneindige heelal dan maar...

Screenshot 2018-01-24 at 17.13.58.png

Als we de volgende ochtend wakker worden, staat er een flink gevulde ontbijtmand met heerlijke streekproducten voor de deur. Boerenkaas, verse yoghurt, rauwe eitjes die we zelf kunnen koken of bakken, croissants en smaakvolle appelsap! In de keuken van de kubus maken we een lekker kopje koffie en beginnen we aan deze fijne verrassing. Buiten is het nog steeds wit en we kunnen niet wachten om weer naar buiten te gaan. Voor nu is dit warme holletje (zo voelt het echt) nog veel te gezellig om ons aan te kleden en weer op pad te gaan, maar we weten nu al zeker dat we de volgende keer langer blijven dan één nachtje en de hele ochtend warm binnen kunnen blijven. Wat een fijne plek vol rust, bijzonderheid en natuur, en dat allemaal op het Twentse platteland.

Benieuwd geworden? Snappen we! Lees hier meer over deze fijne slaapplek of boek zelf een of meerdere nachtjes in een heuse Sterrenkubus!