Expeditie KramComment

Expeditie Kram 2 0 1 5

Expeditie KramComment
Expeditie Kram 2 0 1 5

Het jaar is omgevlogen! Hoezo is het ineens alweer bijna 2016? Wat hebben wij een ontzettend tof eerste Expeditie Kram jaar gehad. Slapen op een vlot in Friesland, overnachten met een tentje op het dak van de vpro, wakker worden in een pipowagen... We hebben zoveel leuke en vooral nieuwe delen van Nederland mogen ontdekken dat we er zelf eigenlijk een beetje stil van zijn. Het eerste jaar, wat eigenlijk een half jaar is omdat we zijn begonnen in juni, was zó awesome dat we ook in het nieuwe jaar door gaan knallen met Expeditie Kram. Puur omdat wij daar blij van worden en hopelijk jullie ook. Met dit artikel willen we jullie even meenemen naar een aantal Kram hoogtepunten van 2015.

Pinkpop 2015, waar het allemaal begon
Het moment dat we net een plastic bekertje hadden ingeschonken met wijn weten we nog goed. De nieuwe tent van Gracia stond net en hoewel we al veel vaker hadden gekampeerd voelde dit als een nieuw begin. "Waarom zouden we dit eigenlijk niet vaker doen?", kwam al gauw voorbij. Het sfeervolle en vooral het romantische gevoel van je tentje ergens uitgooien en een aantal dagen in de natuur spenderen klonk vrijwel direct als muziek in de oren. "Hé, en dan kunnen we daar ook misschien wel leuke artikelen over schrijven, zodat we meer mensen inspireren om te gaan kamperen en meer de natuur in te gaan!" Als een soort getrouwd stel vulden we elkaars ideeën aan en is het vandaag de dag nog lastig te zeggen wíe er echt met het idee kwam. Bij iedere plek waar we overnachten vragen mensen vaak hoe we op het idee zijn gekomen om als twintiger een blog te maken over kamperen en we hebben steeds hetzelfde antwoord: dat rolde er gewoon uit. We vulden elkaar onder het genot van dat lekkere wijntje op Pinkpop steeds meer en meer aan met nog betere ideeën totdat we bij de conclusie kwamen: we maken een kampeerblog! Expeditie Kram was geboren, daar in het verre Limburg.

Voscheheugte: magie in Drenthe
Aan het eind van de zomer werden we uitgenodigd om ons tentje op te zetten op natuurkampeerterrein de Voscheheugte in Drenthe, vlakbij het Mantingerzand. Dit bijzondere natuurgebied heeft ons totaal doen verrassen. Hoewel we aardig wat groen gewend zijn door onze Twentse roots hadden hier diep in Drenthe écht dat gevoel van even weg zijn uit de drukte. De paarse heide, de prachtige zonsondergang, de lange avondwandeling... om uiteindelijk deze heerlijke warme dag af te sluiten met een lekker wijntje onder de sterrenhemel. Kamperen op de Voscheheugte was absoluut één van de meest bijzondere ervaringen van dit jaar. De omgeving is er magisch mooi. Een aanrader dus.

 
 

Wakker worden in een hipsterhemel op de Veluwe
Vlak na de Voscheheugte werden we uitgenodigd door Nienke van der Kaaij om te komen overnachten in haar pipowagen op de Veluwe. We hadden al heel veel leuke foto's op Instagram en Facebook voorbij zien komen dus we waren razend benieuwd naar hoe de wagen er in de werkelijkheid bij zou staan. In ons verslag kon je ons enthousiasme al lezen. We hebben de eerste tien minuten alleen maar verdwaasd rondgelopen. Deze plek bleek echt meer dan perfect bij Expeditie Kram te passen. Het had alles wat exact bij ons en onze blog past: de wagen stond midden in de natuur, had een schattig badhuisje, er stonden fantastische kattenbeeldjes en cactussen en er was een bedstee. We kwamen al snel tot de conclusie dat Nienke hier midden op de Veluwe een heuse hipsterhemel had gecreëerd zonder dat ze dat waarschijnlijk zelf door had. In de maand november hadden wij een hele toffe giveaway waarbij één van onze lezers samen met iemand naar keuze een overnachting kon winnen op deze speciale plek. We hopen dat we ook andere lezers kunnen inspireren om eens een weekendje of langer tot jezelf te komen in deze kleurrijke pipowagen.

 

 

Slapen op een vlot in Friesland
Afgelopen oktober mochten we op de Mini-Kontiki slapen in het Kleine Paradijs in Friesland. Zoals de naam het al zegt bleek dit een heus vlot te zijn waar een heel schattig houten huisje op stond. We werden ontzettend blij van de Scandinavische inrichting, het uitzicht over het water en de grote tuin van het Kleine Paradijs. Daarnaast waren Jacqueline en Willem ontzettend gastvrije mensen waardoor we ons helemaal thuis voelden in het verre Fryslân. We komen heel graag een keer terug voor een overnachting in één van de prachtige boomhutten of voor een prachtig verhaal van Willem. Voor volgende zomer kun je al één van de speciale overnachtingsplekken bij het Kleine Paradijs boeken. Wanneer je ook wakker wilt worden in een bijzonder groene omgeving waar je kunt ronddwalen door de grote tuin, tot jezelf kunt komen in de bibliotheek of even goed kunt bijkletsen met een lekkere limonade dan is het Kleine Paradijs absoluut een aanrader.

 

Otoviche, Tsjechië
Naast veel gezamenlijke Kram tripjes zijn we natuurlijk ook wel eens alleen op pad gegaan. Liv maakte jaloersmakende foto's in Griekenland en Gracia ontdekte een toffe plek in Tsjechië, nabij de Poolse Grens. Otoviche lijkt op het eerste gezicht misschien niet interessant maar met het verhaal waardoor we kwamen is de bestemming echt een pareltje en ook zeer onontdekt door massatoerisme. We bezochten een prachtige oude kerk midden in de Tsjechische bossen en gingen op avontuur in nationale parken.  De plek heeft echt een speciaal plekje in onze herinnering veroverd en kunnen dan ook niet wachten om volgend jaar terug te gaan! Gracia is nu zelfs bezig, met een enthousiast team in Utrecht, een klein festival op te richten dat in 2017 zal plaatsvinden. Zeker in de gaten houden dus.

 
 

Sprookjesachtig IJsland
Ons laatste tripje dit jaar was een lang weekend (veel te kort) naar het bijzondere IJsland. Weliswaar geen kampeersessie of een bijzondere slaapplek, maar wel een hele speciale bestemming om ons fantastische reisjaar 2015 af te sluiten. Wat we hier tegen kwamen, wat we er zagen en wat we hier ontdekten was alles wat we ooit mochten dromen. Iedere dag droomden we weg bij de uren durende zonsopgangen en -ondergangen waarbij roze en oranje tinten de boventoon voerden in de lucht. Met onze voeten in de sneeuw genoten we van adembenemende uitzichten op plekken waar we niets anders zagen dan vergezichten met besneeuwde bergen en een ijzige natuur. We hadden zelfs het geluk om de eerste avond ergens in the middle of nowhere op ongeveer 30 minuten rijden vanaf Reykjavik één van de mooiste natuurverschijnselen ooit te ontdekken: de dansende groene en paarse lichten van het Noorderlicht! We waren nog geen uur of zes/zeven in IJsland en we konden al een punt van onze bucketlist afstrepen. 

Benieuwd naar ons verslag? Stay tuned, komt er heel gauw aan!

 

2016?

Wat staat Expeditie Kram allemaal te wachten in 2016? Onze reiskriebels zijn al behoorlijk aan het borrelen en we hebben dan ook behoorlijk veel plannen voor het nieuwe jaar. We hebben al een leuk tripje naar Riga gepland en gaan het binnenland van Portugal ontdekken, ouderwets met onze tent. Daarnaast staat er een toffe samenwerking met een Nederlandse natuurorganisatie op ons te wachten, hopelijk kunnen we jullie hier snel meer over vertellen. Natuurlijk zoeken we ook dit jaar weer de tofste plekken in Nederland op om met onze tent en fietsen te ontdekken. Telefoons uit, 'herinneringen' aan en genieten van alles wat de natuur ons te bieden heeft. Hierbij komt weer ons motto om de hoek kijken: de wereld is te mooi om thuis te blijven.